Dream Act

Impactul stimei de sine in viata de zi cu zi

Stima de sine este unul din subiectele care m-au fascinat dintotdeauna… de aceea am ales azi sa scriu depre el, dar mai ales datorita impactului sau asupra vietii noastre.

In ultimul deceniu, s-a produs o schimbare interesanta in privinta felului in care oamenii percep stima de sine.

Acum 20 de ani, dovezile pareau sa indice in mod clar ca o stima de sine ridicata era esentiala pentru ca oamenii sa aiba o viata fericita si productiva.

Cercetarile desfasurate in anii 1960 pareau sa demonstreze ca reusita scolara era influentata mai mult de stima de sine a copiilor, decat de capacitatile lor intelectuale. Aceste studii i-au inspirat pe educatori sa faca tot ce pot pentru a-i ajuta pe copii sa aiba o parere mai buna despre ei insisi, avand convingerea ca acest lucru ii va ajuta sa devina elevi mai buni. Dupa cum se stie, aceste programe au devenit tinta a numeroase critici virulente.

Cercetarea in psihologie a fost intotdeauna dificila. Un studiu titpic se poate focaliza doar pe cateva variabile, din cauza limitelor practice, ignorand nenumarate alte variabile ce sunt potential importante.

Acei ”guru” din educatie care au vrut ca formula ”Sunt o persoana minunata” sa fie mantra fiecarui copil ar fi trebuit sa-si dea seama ca stima de sine ridicata fara o baza solida nu este neaparat un lucru bun. Copiii laudati pentru capacitatile lor, indiferent de ceea ce fac, vor invata ca nu se asteapta prea mult de la ei; si vor avea toate motivele sa aiba o parere buna despre ei insisi chiar daca au rezultate mediocre.

Stim ca este mai probabil ca elevii sa stapaneasca o materie dificila daca le comentam eforturile, si nu capacitatile. Intr-adevar, psihologul Carol Dweck a descoperit ca elevii carora li s-au dat sarcini prea dificil de realizat si li s-a spus ca n-au reusit pentru ca nu s-au straduit suficient si-au imbunatatit performantele mai mult decat elevii carora li s-au dat sarcini usoare pentru a-i incuraja sa aiba o parere buna despre capacitatile lor. Morala acestei povesti este clara: stima de sine trebuie castigata, nu e un dat.

Cu cat lucrezi mai mult sa o cultivi si sa o educi, cu atat ea va creste. Stima de sine este o valoare umana fragila si schimbatoare.

Intr-adevar, stima de sine extrem de ridicata poate fi un semn de lipsa de contact cu realitatea. Cu totii cunoastem oameni care se cred cele mai minunate fiinte din lume, desi defectele si limitele lor sunt evidente oricui arunca o simpla privire. Oamenii care au ceea ce se numeste uneori ”stima de sine ridicata defensiva”, par sa fie capabili sa dea o interpretare pozitiva si celor mai urate esecuri.

Se pare ca cei cu o stima de sine moderata sunt cel mai bine adaptati. In general, acesti oameni au o parere buna despre ei insisi, dar sunt capabili si sa-si recunoasca defectele si sa faca ceva in privinta lor.

Nu cred ca oamenii ar trebui sa aiba numai pareri bune despre ei insisi, dar cred ca aproape oricine merita sa aiba, in general, o parere buna despre persoana sa.

Prima dovada ca meriti sa ai o parere mai buna despre persoana ta este insusi faptul ca citesti aceste randuri . Acest lucru inseamna ca doresti sa devii mai bun si iti pasa de felul in care reactioneaza ceilalti fata de tine. Iar oamenii cu o stima de sine modesta sunt adesea prieteni devotati si grijulii. Fiind convinsi de propria inadecvare, sunt mai mult decat fericiti sa-si focalizeze atentia pe cei din jurul lor.

Daca stima de sine scazuta nu te-a facut sa te rupi complet de ceilalti, probabil ca exista cativa oameni in viata ta care tin la tine si pretuiesc timpul pe care-l petrec cu tine. Chiar si numai acest fapt arata ca ai motive sa ai o parere buna despre tine insuti.

O alta modalitate de a avea o parere mai buna despre tine este sa accepti ca nu este nevoie sa fii perfect, pentru a avea o parere buna despre tine. Fa-ti o lista cu atuurile tale- cere sugestii familiei si prietenilor tai. Cand constati ca faci din limitele tale o obsesie, scoate lista si citeste-o cu voce tare.

Sau si mai bine, incearca sa faci diverse actiuni care sa iti dea incredere in tine. Cauta modalitati de expunere, locuri sau evenimente la care poti intra in contact cu cat mai multe persoane cu care sa interactionezi. Asta iti va da mai multa deschidere si cu siguranta vei avea oportunitatea sa inveti din experientele avute.

Cu alte cuvinte, vei face pasi mici catre schimbari mari.

Participand la un curs de dezvoltare personala prin actorie de exemplu, vei gasi atat un mediu potrivit si safe, unde te poti expune fara teama de a fi judecat sau criticat, cat si oameni la fel ca tine, care sunt interesati de autocunoastere, dezvoltare, relationare, invatare experientiala.

Vei vedea ca ”a juca” un rol intr-o piesa de teatru, te pregateste mult mai rapid sa te descurci apoi in orice situatie dificila de viata, pe care ai putea-o avea. Iar acest lucru, iti va creste semnificativ stima de sine.

Atata vreme cat nu te dai batut, poti sa ai o parere buna despre tine insuti. Doar de tine depinde!

 

 

Bibliografie

Louis Janda, Ph. D., The Psychologist’s Book of Personality Tests. 24 Revealing Tests to Identify & Overcome Your Personal Barries to a Better Life, 2001

Post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.