Dream Act

Cate ceva despre… cum sa devii o persoana agreabila

Ti-ai pus vreodata intrebarea cum ai putea sa devii o persoana agreabila? Daca nu cumva esti deja o astfel de persoana, iar cei din jurul tau dau navala si se ingramadesc sa stea in preajma ta… atunci poate te ajuta prea putin ce urmeaza sa-ti destainuiesc.

Farmecul personal, capacitatea de a fi agreat de altii, joaca un rol urias in fericirea si succesul in viata. Destul de putini oameni izbutesc sa supravietuiasca fara a interactiona cu cei din jur. Daca reusesti sa ii faci pe cei cu care intri in contact sa se simta bine, acestia te vor simpatiza si vor fi incantati sa petreaca timp cu tine.

Relatiile cu altii au o importanta vitala in toate domeniile vietii.

Se spune ca oamenii fac afaceri cu cei pe care ii plac. Nu este suficient sa fii priceput si bun in ceea ce faci. Trebuie sa ai de asemenea si capacitatea de a fi agreat de altii.

Se pare ca nu este atat de greu sa lasi o impresie buna.

Cerintele esentiale sunt aspectul exterior, expresia, zambetul sincer, contactul vizual convingator si capacitatea de a asculta. Detinatorii acestor calitati sunt descrisi adesea ca fiind charismatici. Unii oameni sunt indeajuns de norocosi pentru a face toate lucrurile corect in mod natural.

Pe de alta parte insa, eu cred ca oricine isi poate imbunatati abilitatile in aceste domenii daca o doreste.

Voi scrie mai departe, pe scurt, despre cateva elemente de baza care tin de comunicarea non-verbala, lucruri simple pe care le poti face si tu, dar care te vor ajuta sa creezi o impresie buna din primele momente cand intalnesti pe cineva.

Fie ca ne referim la sfera personala fie la cea profesionala, in fiecare zi avem parte de interactiuni cu ceilalti. Pentru a crea o legatura, o conexiune, avem nevoie sa facem un raport.

Raportul apare cand doua persoane se gasesc in stare de ”unitate” reciproca. Este o legatura empatica, sustinatoare si armonioasa, care apare atunci cand doi indivizi se inteleg bine intre ei. Prietenii buni, de exemplu, au parte de sentimentul acesta ori de cate ori sunt impreuna.

Raportul este esential in toate domeniile vietii. Fara raport nu exista relatie.

Pentru a stabili un raport cu altii, puteti face cateva lucruri: contactul vizual, expresiile faciale, postura relaxata, oglindirea, atentia, destainuirea.

Contactul vizual convingator este important in toate intalnirile fata in fata. Nu este insa recomandabil sa-l stanjenesti pe interlocutor fixandu-l prea mult timp cu privirea. O privire prelunga in care ochii nu clipesc este o modalitate buna de intimidare. In schimb, un contact vizual slab este perceput ca o lipsa de interes.

Zambetul este una din expresiile faciale pozitive, care ne ajuta sa formam o conexiune cu ceilalti. Zambetul cald, sincer este unul dintre modurile cele mai bune de a stabili un raport cu cineva. El te va face imediat sa pari mai atragator fata de cealalta persoana, care iti va raspunde aproape imediat la zambet.

Cand interlocutorul vorbeste, incuviinteaza din cap ori de cate ori esti de acord cu el. Este un gest incurajator si prietenos, care iti va creste sansele de a forma un raport, intrucat arata ca esti de aceeasi parere.

Postura relaxata va face sa pari o persoana destinsa, cu care este usor sa te intelegi. Cand te simti relaxat, cei din jur se vor relaxa si ei.

Oglindirea posturii interlocutorului trebuie efectuata treptat si probabil ca nu vei dori sa o reproduci exact. Oglindirea trebuie efectuata subtil. In caz contrar, interlocutorul poate ramane cu impresia ca-l imiti, ceea ce poate distruge orice sansa de a stabili un raport.

Una dintre modalitatile cele mai bune de a stabili un raport este sa-i acorzi interlocutorului atentie completa, deplina. Este de preferat sa asculti cu atentie ce spune si sa-i ingadui sa termine inainte de a raspunde.

Procedeaza astfel incat interocutorul sa simta ca este omul cel mai important din lume pentru tine. Daca vei face asa, n-o sa te uite niciodata!

Destainuirea apare atunci cand spui cuiva ceva despre tine, care il ajuta pe interlocutor sa te inteleaga. Multora le vine greu sa se deschida si sa dezvaluie o parte din ei, insa asta joaca un rol important in stabilirea raportului.

Incepe prin a destainui ceva banal si lipsit de importanta. Pe masura ce ajungi sa-l cunosti pe celalalt, poti treptat sa dezvalui mai mult despre tine. Interlocutorul va raspunde, impartasind mai multe informatii despre sine. Rezultatele acestui proces vor fi vizibile in limbajul corpului tau, deoarece vei adopta o postura mai deschisa si te vei simti mai confortabil in compania celuilalt.

Crearea raportului nu este dificila, deoarece practic nu faci altceva decat sa-l ajuti pe celalalt sa se simta confortabil alaturi de tine.

Acum spre final, ti-as mai spune ca nu este suficient sa stii toate aceste lucruri, ci mai degraba este important sa le practici, sa le exersezi ori de cate ori ai ocazia, iar apoi ele vor deveni parte din tine.

Daca nu stiai deja, in cadrul cursurilor pe care le organizam (dezvoltare personala prin actorie si prin tehnici de improvizatie), acele abilitati care te ajuta sa relationezi mai bine cu ceilalti sau sa devii o persoana agreabila, charismatica, le exersam pe parcursul celor 3 luni.

Prin exercitii provocatoare si jocuri de rol, ajungem sa repetam de suficiente ori si sa le exersam ”ca si cum”… incat aceste abilitati se vor integra in comportamentul nostru de zi cu zi, asa ca ulterior ne va veni natural sa le folosim in relatiile cu ceilalti.

Si tu poti fi o persoana cu o putere charimatica si de ce nu, un magnet pentru cei din jur!

Post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.