Dream Act

Atentie, se improvizeaza!

Într-o societate în care aparențele și conformismul sunt adesea puse la loc de cinste, o mână de actori și-au pus în cap să demonstreze că teatrul este cea mai facilă formă de manifestare a adevărului personal.

Acum zece ani, Ștefana Badiu ducea traiul confortabil, lipsit de griji al unui angajat cu experiență în multinaționale. Când, la aproape 30 de ani, le-a mărturisit apropiaților că intenționează să urmeze a doua facultate și să devină actrita, aceștia i-au întors zâmbete condescendente. Acum, la 35, este licențiată în arta actorului și predă cursuri de improvizație.

Actoria ca relaxare

Ca să înțeleg mai bine ce se va întâmpla în următoarele trei ore, decid să mă alătur grupului pestriț și vesel din încăpere. Rând pe rând, ne prezentăm. Emma, blondă și băiețoasă, jurist și „actor amator în devenire“. Angela lucrează în vânzări auto și spune că improvizația o ajută să-și depășească limitele. Mihaela lucrează într-o instituție bancară, iar în timpul liber este o iubitoare a drumețiilor. Pe Florina, economist, lecțiile de actorie o determină să iasă din zona de confort. Beatrice vine tocmai din Italia. Profesorii spun că vocea ei de-abia se auzea când a venit prima oară la un curs, iar acum este una dintre cele mai vii și sonore prezențe. Gabriel lucrează în IT, vine aici ca să scape de frica de penibil și să capete curaj să vorbească în public. În cameră se mai află „Fata în verde“, care nu a dorit să-și decline identitatea până la sfârșitul cursului. Este specialistă în literatură universală, expertă în Oscar Wilde și spune despre ea  că e o fire adesea neînțeleasă. Până mai ieri era soție, însă o criză în casnicie a determinat-o să-și amaneteze verigheta. Mâine seară, ne invită pe toți la ea acasă, unde are de gând să organizeze un fel de petrecere premergătoare divorțului. Astăzi însă ne jucăm.

Libertatea înseamnă putere

Prin joc înveţi să depășești blocaje interioare, să scapi de temeri și de îngrădiri, să-ți dai voie să fii tu. Ștefana, care a lucrat și ea zece ani într-un mediu corporatist, este ajutată în demersul ei de alte două partenere – una a activat până de curând în vânzări, într-o multinațională, iar acum se dedică în exclusivitate școlii de actorie, cealaltă este project manager și trainer la o mare companie telecom. La cursuri, Ștefana face echipă cu actorul Cristi Martin, cunoscut publicului larg mai ales prin aparițiile sale în show-ul de televiziune „Serviciul român de comedie“ și în serialul „Spitalul de demență“. Notorietatea la nivel național i-a adus-o lui Cristi rolul „Ne-bunul cu halatul“, personaj pe care l-a jucat acum câțiva ani într-o celebră reclamă românească. „N-am investit foarte mult în promovare, am început prin recomandări, au venit mai întâi prietenii, care ne-au recomandat amicilor și așa mai departe. Apoi am început să mergem la diverse evenimente business networking, de socializare, unde oamenii se întâlnesc, se cunosc, vorbesc.“ Le-a luat ceva timp să se decidă cum se va numi școala. „Ne-am dat seama că cel mai important este să îndrăznești să visezi, să vizualizezi ce vrei să faci, să-ți dorești, apoi, pas cu pas, să ai curajul să acționezi. Așa s-a născut Dream & Act“, îmi spune Ștefana.

Adevărul rățuștei Mac

Pentru că toate exercițiile sunt concepute ca mici jocuri de improvizație, cursanții nu-și dau seama că la fiecare interpretare dezvăluie un strop de suflet în fața celorlalți, mai dau jos o haină, înlătură o mască. „Mulți au impresia că teatrul este minciună; dimpotrivă, teatrul este adevăr. Aici poți să scoți la iveală adevărul personal, ce gândești și simți, cu ajutorul unui text scris de un scenarist.“

Trei ore au trecut ca o părere, timp în care mi-am testat atenția, capacitatea de concentrare, de improvizație, creativitatea, teama de a interacționa, de a privi în ochi și de a atinge un necunoscut. Cel mai mult mi-a plăcut exercițiul în care am avut de interpretat un joc de rol, recitând dintr-o cărticică de versuri pentru copiiîn care personaj principal era un rățoi. Pe rând, prin vocile și mimica noastră, rățoiul Mac a devenit gangster furios, femeie senzuală, copil răzgâiat, poet mediocru, adult certăreț. Iar noi am putut experimenta tot acest purificator amalgam de emoții.

Din 15 septembrie, o nouă grupă de cursanți călătorește, timp de trei luni, prin universul jocului, încercând să se descopere, să se accepte, să evolueze. La final, cu toții vor primi câte un rol și vor juca într-o piesă cu public.

Articol preluat din ediția de octombrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Adriana Moscu