Dream Act

Improvizatie de la clasa I si pana la doctorat…

„Mereu creativitatea să fie un obicei. Minţile noastre au nevoie de exerciţiu ca şi trupurile.”(M. Roco, 2001)

 

De ceva timp, ma intereseaza si citesc despre creativitate si importanta ei in viata noastra.

Creativitatea este o abilitate exterm de utila atat in viata profesionala cat si in cea personala, avand aplicabilitate in sfere diverse, cum ar fi: arta, marketing, afaceri, stiinta, tehnologie, design, etc.

Ca orice abilitate, daca nu este nativa, poate fi dobandita. Ea poate fi stimulata si antrenata, la fel ca multe alte abilitati.

Cum? Prin exercitiu, bineinteles. La fel cum mergi la sala, sa te antrenezi si sa-ti dezvolti un corp armonios…

Am observat ca acest antrenament il facem chiar noi, saptamanal, in cadrul cursurilor de actorie sau improvizatie. Exersand si iar exersand la fiecare sedinta, devenim din ce in ce mai flexibili, deschisi, creativi si mai increzatori.

In special, prin exercitiile de improvizatie, mintea cauta noi moduri de raspuns, de gandire, noi structuri, noi practici. Astfel, se schimba pattern-uri, obiceiuri nefolositoare si se formeaza noi cai neuronale (despre neuroplasticitatea creierului voi scrie mai pe larg intr-un alt articol).

Improvizatia este abilitatea de a crea, de a canta, dansa, juca, vorbi ca reactie spontana la ceea ce se intampla in jur sau la propriile ganduri si emotii.

Folosind tehnicile de improvizatie, invatam sa fim mai ”prezenti”,  sa ne sustinem partenerul si sa avem incredere in el, sa descifram o situatie cu ajutorul limbajului corporal.

Eu cred ca numai iesind din zona de confort putem evolua. Cunoscand oameni noi, invatand si facand lucruri noi, acumuland noi informatii, insusindu-ne noi aptitudini.

La un curs de improvizatie, ne dezvoltam creativitatea si gandirea outside of the box. Iar cand facem ceva creativ, viata devine mult mai interesanta.

 

Citind feedback-ul lui Dragos, postat zilele trecute pe pagina lui de facebook, am fost inspirata sa scriu acest articol care sa contina motivele lui pentru care toata lumea ar trebui sa faca un curs de improvizatie. 

Argumentele sale au fost atat de convingatoare si de frumos spuse, incat nu m-am putut abtine sa nu-l citez mai jos…

El spune ca ar fi util sa se introduca inca din clasa I exercitiile de improvizatie ca materie obligatorie de studiu si sa le exersam mereu pana le integram, ca sa putem ”improviza” in mod natural, fara nici un efort.

Dragos, care este la al doilea curs de impro… intr-atat de dependent a devenit de actorie si improvizatie  , ne recomanda sa participam pentru urmatoarele motive:

”Ne-ar fi tuturor mai bine daca am invata:
– cum sa ne distram impreuna (nu unii impotriva altora),
– cum sa ne dam voie sa gresim (greselile fiind mai amuzante decat glumele planificate),
– cum sa fim prezenti si atenti la tot ce fac colegii (nu cu mintea in alta parte si viata trece neobservata pe langa noi),
– cum sa ne dam voie sa fim creativi si spontani (nu sa ne cenzuram mereu de frica reactiei celorlalti)
– cum sa acceptam orice provocare venita de la colegi si sa o ducem mai departe (renunutand la planurile din capul nostru si dorinta de a conduce noi)
– cum sa ne iubim toate slabiciunile, vulnerabilitatile, defectele si sa le folosim in spectacol (in loc sa incercam inutil sa le ascundem si sa ne devalorizam).”

In final, nu pot decat sa va invit sa simtiti pe pielea voastra aceasta experienta pe cat de placuta, pe atat de utila in viata de toate zilele.

Post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.